Financial Times: Deprecierea lirei scade valoarea banilor trimisi acasa de catre români | Saptamana Financiara

Decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană produce valuri în economia globală printr-un canal important, dar ascuns: banii pe care muncitorii străini din Marea Britanie îi trimit acasă, scrie publicaţia Financial Times .

24,9 miliarde de dolari în 2015

Banca Mondială estimează că muncitorii străini din Marea Britanie au trimis înapoi în ţările de origine aproximativ 24,9 miliarde de dolari anul trecut, ceea ce plasează Regatul Unit pe locul patru în lume în topul surselor de remiteri. Scăderea abruptă a lirei de la Brexit, cu 14,6% în raport cu dolarul şi 13,2% în raport cu euro, înseamnă că banii trimişi înapoi la familii de către muncitori reprezintă mai puţin pentru cei care îi primesc, comparativ cu valoarea de dinainte de Brexit.

Nu pot compensa devalorizarea lirei

La nivel global, sumele trimise peste hotare sunt de 3-4 ori mai mari decât ajutorul umanitar venit prin canale oficiale şi reprezintă „o parte extrem de importantă pentru persoanele din ţările sărace”, a spus Vijaya Ramachandran de la Centrul de Dezvoltare Globală din SUA. „Chiar dacă migranţii din Marea Britanie vor lucra mai mult pentru a compensa o parte din pierderile suferite, va fi foarte dificil să compenseze devalorizarea lirei”, a adăugat Ramachandran.Problema se extinde mult peste graniţele Europei. Nigeria, India şi Pakistan sunt în topul ţărilor care primesc bani din Marea Britanie, excluzând ţările dezvoltate cu o forţă de muncă mobilă la nivel global.

În sudul Asiei, o regiune cu legături istorice puternice cu Marea Britanie, milioane de oameni depind de banii primiţi de peste hotare. India este a doua economie la nivel mondial în topul banilor primiţi de la muncitorii de peste hotare, în condiţiile în care numai din Marea Britanie vin 3,6 miliarde de dolari. Banii trimişi de indienii care lucrează în străinătate reprezintă aproximativ 3,4% din PIB-ul ţării.

Singurele economii europene care intră în top 10 ţări ai căror muncitori trimit bani acasă din Marea Britanie sunt Polonia şi Ungaria. Totuşi, FT notează că remiterile din Marea Britanie sunt o importantă sursă de venit pentru ţările din „A8” est-europene, care au intrat în Uniunea Europeană în 2004.

Marea Britanie este pe locul doi în topul surselor de remiteri din ţările est-europene, după Germania.

Source: Financial Times: Deprecierea lirei scade valoarea banilor trimisi acasa de catre români | Saptamana Financiara

Tagged , , ,