Lansare Asociaţia Naţională de Podiatrie

norinagavan-podiatrie

 

Asociaţia Naţională de Podiatrie, care îşi propune dezvoltarea specialităţii de podiatrie în rândul asistenţilor medicali şi crearea meseriei de podiatru urmărind mai ales reducerea numărului de amputaţii de picior la persoanele care suferă de diabet, a fost lansată, vineri, 17 aprilie 2015,  la Cluj-Napoca.

Norina Gâvan, Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, a declarat,  în cadrul conferinţei de presă de la lansare, că demersurile privind  înfiinţarea asociaţiei au avut la bază semnalarea problematicii piciorului diabetic şi a amputaţiilor la persoanele cu diabet zaharat.

“Lansarea Asociaţiei de Podiatrie a marcat o premieră în sistemul de sănătate românesc; asociatia urmăreşte să dezvolte specializarea  în podiatrie, în rândul asistenţilor medicali şi să creeze meseria de podiatru în ţara noastră. Demersurile au pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic şi a amputaţiilor la persoanele cu diabet zaharat, în condiţiile în care, în România, se efectuează zilnic, în medie, 62 de amputaţii în rândul persoanelor cu diabet. Podiatria se ocupă cu tratamentul bolilor piciorului”, a spus Gâvan.

Asociaţia de Podiatrie îşi propune să sporească gradul de conştientizare a problematicii afecţiunilor picioarelor, în general şi, în special, la persoanele cu diabet  zaharat, şi să le ofere asistenţilor medicali specializarea în acest domeniu.

Podiatrul trebuie să completeze echipa dedicată îngrijirii persoanei cu diabet zaharat. Este foarte important ca România să se alinieze modelelor internaţionale în ceea ce priveşte nivelul de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat, care se confruntă cu afecţiuni ale picioarelor.  La nivel global, podiatria este recunoscută ca specialitate în 19 ţări din întreaga lume, în prezent existând peste 100.000 de specialişti în podiatrie”, a explicat Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

Preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, Conf. univ. dr Ioan Andrei Vereşiu, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că este nevoie in tratarea corespunzatoare a pacienţilor, de această nouă categorie de profesionişti.

“Primul pas al Asociaţiei de Podiatrie constă în pregătirea unor formatori specializaţi în îngrijirea piciorului diabetic, iar etapa următoare o reprezintă pregătirea asistenţilor medicali în specialitatea de podiatrie”, a spus Conf. univ. dr. Vereşiu.

La lansarea Asociaţiei de Podiatrie au participat peste 150 de medici români şi specialişti internaţionali în domeniul podiatriei printre care: Andreas Schmidt-Germania- expert in piciorul diabetic, podiatru, chiropodist, Frank Bowling-UK, Master Of Science in Chirurgia Podiatrică la Universitatea din Manchester, Vilma Urbancic-Rovan-Medic specialist în Endocrinologie la Universitatea Ljubljana, Slovenia, dr. Bogdan Florea, specialist în Neurologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj .

 

Tagged , , , , , , , , ,