Poduri in pericol si fonduri europene pentru reabilitarea lor pierdute de CNADNR

Sursa: Curentul

Cinci poduri peste râuri din România sunt grav avariate și necesitau intervenție urgentă pentru asigurarea condițiilor de siguranță în circulație, încă din urmă cu câțiva ani. Fiind disponibile fonduri europene pentru astfel de lucrări, există la CNADNR un Proiect finantat de CE prin programul FEDR  pentru “  Asistență tehnică pentru elaborarea expertizei tehnice și studiului de fezabilitate pentru următoarele obiective: Podul de la Giurgiu, peste Dunăre, pe DN 5 km 64+884; Pod rutier peste  Olt la Slatina , pe DN 65 km 48+750; Pod rutier peste Oituz la Poiana Sărată , pe DN 11 km 90+450 ;Pod rutier la Arginești, peste Jiu , pe DN 6 km 268+371 ;Podul  nou la Cosmești , peste Siret , pe DN 24 km 7+620”

Procedurile de achiziție a Proiectelor pentru reabilitarea celor 5 poduri grav avariate care necesitau intervenție urgentă pentru asigurarea condițiilor de siguranță în circulație au fost demarate în anul 2010 iar în anul 2012 a fost semnat contractul pentru elaborarea expertizelor tehnice și a studiilor de fezabilitate.
Primul pod din proiect, este podul peste Dunăre de la Giurgiu care necesară intervenția de urgență având partea carosabilă plină de gropi, fisuri și sleauri (porțiuni neamenajate), bulgarii reabilitând partea lor din pod.
Când se pregătește un proiect pe o secțiune de drum sau pod, CNADNR nu mai execută lucrări de reparare sau întreținere curentă, acestea fiind în sarcina constructorului așa că în perioada în care s-a desfășurat procedura de achiziție au apărut gropi și degradări care împiedică circulația autovehiculelor în condiții de siguranță și confort.
În cadrul contractului de execuție a lucrărilor de intervenție, la podul de la Giurgiu, din incompetența Conducerii CNADNR, nu a fost prevazută întreținerea pe perioada execuției lucrărilor. Întreținerea, dacă era prevăzută în cadrul acestui Contract, ar fi fost plătită din fonduri europene dar în această situație se va face cu bani de la Bugetul de Stat, mai exact din banii noștri.
Unul din motivele pentru care în dosarul Gala Bute, DNA a formulat acuzații a fost că meciul de box a fost realizat până la urmă din bani de la guvern și nu din fonduri europene cum fusese prevăzut inițial, întreaga sumă plătită de Elena Udrea fiind acum considerată prejudiciu la bugetul Ministerului.
Situația este similară și la CNADNR și vinovații din CNADNR vor plăti. Contractul pentru podul de la Giurgiu a fost semnat în data de 17.10.2014 și prevede o durată de realizare a reabilitării de 40 de luni iar execuția acestuia nu a fost demarată, fondurile alocate sunt eligibile până la 31.12.2015, aceasta fiind încă o dovadă de management defectuos întrucât contractul se va finaliza în anul 2017, dată la care fondurile nu mai sunt eligibile și se vor plăti de la Buget.
Și asta în condițiile în care în România se percepe o taxă de tranzitare a podului de la Giurgiu mai mare decât la bulgari.

Aceeași problemă cu plata din bugetul de stat și nu din fonduri europeme apare și la celelalte poduri din proiect.
Podul peste Oituz de la Poiana Sarată are restricție de tonaj pentru circulația vehiculelor până la 3,5 tone iar autovehiculele care transportau ciment de la fabrica de ciment de la Oituz trebuiau să ocolească aproximativ 50 km ca să ajungă la fabrică.
Contractul pentru podul peste Oituz a fost semnat in data de 10.10.2014 și prevede o durata de realizare a reabilitării de 36 de luni. Cu toate că execuția acestuia nu a fost demarată, fondurile alocate sunt eligibile până la 31.12.2015 aceasta fiind încă o dovadă de management defectuos întrucât contractul se va finaliza în anul 2017, data la care fondurile nu mai sunt eligibile și se vor plâti de la Buget.
Podul peste Olt de la Slatina a avut asigurată doar o întreținere minimă, are durata de viață expirată și poate oricând cădea datorită degradărilor și deteriorărilor elementelor de siguranță. O altă dovadă de incompetență a CNADNR reiese din faptul că pentru acest pod, chiar dacă exista buget, nici până la această dată nu au fost licitat contractul de execuție.
Podul peste Siret de la Cosmești nu mai poate fi exploatat în condiții de siguranță, de aceea este necesară construcția de urgență a unui pod nou întrucât nu mai poate fi reabilitat. Circulația peste acest pod se desfașoară în conditții de disconfort și lipsite de siguranță pentru participanții la trafic. Nici până la această dată nu a fost licitată execuția contractului. Ce fel de management denotă acest fapt?

Specialiștii în construcții se tem că neglijența și incompetența conducerii CNADNR vor genera cât de curând un nou caz Mărăcineni unde, în 2005, podul peste râul Buzău s-a dărâmat și circulația spre Moldova a fost întreruptă.

Tagged , , , , , , , , , , , ,