Ucraina-primul faliment european

Sursa: Capital

Agenţia de notaţie financiară Moody’s a retrogradat marţi ratingul Ucrainei, considerând aproape inevitabilă intrarea în incapacitate de plată la sfârşitul negocierilor asupra datoriei angajate de Kiev cu creditorii săi, informează AFP.

‘Probabilitatea… intrării în default asupra datoriei publice este de aproape 100%’, scrie agenţia în comunicatul ei, retrogradând ratingul de ţară la ‘Ca’, la o treaptă de intrarea în incapacitate de plată.
Din 12 martie, Kievul a început negocieri cu creditorii săi privaţi şi publici, cu scopul de a reduce obligaţiile financiare cu 15 miliarde de dolari în timp ce un plan de ajutor internaţional urmează să ajungă la 40 miliarde de dolari.
Aceste discuţii ar putea conduce la o ştergere a datoriei, au avertizat autorităţile ucrainene angajate într-un conflict armat în estul ţării care îi sufocă economia, aminteşte AFP.

Potrivit Moody’s, deţinătorii datoriei ucrainene ar trebui să suporte ‘pierderi substanţiale’ după aceste discuţii ce ar putea de asemenea conduce la o restructurare ‘dezordonată’ asimilată cu o intrare în incapacitate de plată.
Agenţia Moody’s păstrează de asemenea perspectiva ‘negativă’ pentru Ucraina asigurând că reformele angajate în ţară sub presiunea FMI nu vor împiedica datoria Ucrainei să rămână la ‘niveluri foarte ridicate’.

Tagged , , , , , , ,