Adevarul de la Opera

Campania de presă care denigrează angajații Operei Naționale București, acuzându-i de xenofobie este o campanie care denaturează adevărul. În urma unor cercetări făcute în rândul angajaților Operei Naționale București, s-a demonstrat, cu probe audio-video și cu martori, că strigătele considerate xenofobe aparțin unei singure persoane, de sex masculin. Restul angajaților, declarăm că ne distanțăm ferm de această unică persoană. Scandalul mass-media creat în jurul cuplului Alina Cojocaru-Johan Kobborg constituie o diversiune menită să inducă în eroare opinia publică și să îi distragă atenția de la problemele grave existente în Operă: abuzuri, discriminări, ilegalități, fraude.

Angajații Operei Naționale București sunt atacați în presă tocmai din cauză că își doresc aducerea la lumină a adevărului și revenirea instituției la legalitate și moralitate. Ei au acceptat toate deciziile dlui Ministru al Culturii, atâta vreme cât acestea au avut justificări legale. Angajații Operei Naționale București au tras un semnal de alarmă, prin refuzul de a susține spectacole, strict ca reacție de dezaprobare și neputință, în urma negocierilor în care cuplul Alina Cojocaru-Johan Kobborg a exercitat presiuni asupra Ministerului Culturii și a Guvernului României, condiționând reîntoarcerea lor la Opera Națională București de revenirea în funcție a unui director demis din cauza unor nereguli legale semnalate de Curtea de Conturi. Precizăm că ne-am manifestat conform drepturilor civice garantate într-o democrație, anume prin protest spontan, și nu prin grevă, așa cum a susținut eronat dl. Ioan Holender. De asemenea, considerăm că afirmațiile și soluțiile propuse de dl. Ioan Holender reprezintă o defăimare a angajaților Operei Naționale București și o încercare de destabilizare a culturii naționale.

Facem apel către toate operele și filarmonicile din România să se alăture campaniei noastre de a prezerva tradiția și valoarea națională și de a eradica abuzurile și fraudele din spațiul cultural românesc. Precizăm că nu sistemul de funcționare al Operei Naționale București a adus instituția noastră în această situație imposibilă, ci managementul dezastruos al echipei lui Răzvan-Ioan Dincă, actualmente aflată în proces penal.

Cerem cu insistență DNA-ului să cerceteze în regim de urgență situația economico-financiară de la Opera Națională București. Specificăm, pe această cale, că ne mâhnește demisia dlui Vlad Alexandrescu din funcția de Ministru al Culturii. Considerăm că Domnia Sa a făcut un lucru extraordinar de important și corect când i-a numit pe Maeștrii Vlad Conta și Tiberiu Soare la conducerea Operei Naționale București. De altfel, sub conducerea acestei echipe de profesioniști, suntem convinși că Opera Națională București ar fi beneficiat de o funcționare modernă, europeană, căreia nu ne-am opus niciodată, dimpotrivă – ne-o dorim!

Ne opunem doar ilegalității, fraudelor și abuzurilor!

Tagged , , , ,