BRD si Lhotte nu au probleme cu darea de credite neperformante lui Crestin sau Truica. Ei au probleme…cu darea-n plata…

Sursa: Sfin.ro

În urmă cu câteva zile domnul Philippe Lhotte, directorul general al BRD, a prezentat către investitori, în cadrul unei conferinţe online, rezultatele trimestriale ale băncii.

În continuare, conducerea BRD – Societe Generale nu spune nimic despre lucrurile pe care noi le-am semnalat într-un articol precedent, motiv pentru care reluăm întrebările puse, în speranţa obţinerii unui răspuns.

Intenţia de „a pune batista pe ţambal”, cum se spune pe aici, pe la noi, este evidentă. Termenul pur românesc se pare că a fost rapid învăţat şi însuşit de dl Philippr Lhotte, director general al BRD.

Singurul subiect mai fierbinte, abordat, fiind Legea dării în plată asupra căreia fac doar aprecieri generale, atât dl Philippe Lhotte cât şi adjunctul domniei sale dl Didier Colin, mult prea generale, spunem noi, pentru conducătorii unei bănci cu anvergura BRD, care mai mult ca sigur şi-a stabilit deja strategia pentru contracararea efectelor negative. Domnia sa declară că BRD nu a constituit provizioane pentru riscul dării în plată apreciind că această lege induce un risc neaşteptat care urmează a fi evaluat. Cred că este vorba despre o tragere de timp sau de evitarea unui răspuns tranşat cu privire la poziţia BRD, post-implementare a acestei legi.

Prezentarea, în întregul ei, abundă de abordări la fel de generale, ca şi în cazul precedentei publicări a rezultatelor închiderii anului 2015, menite să cosmetizeze rezultatele dezastruoase obţinute în urma tranzacţiilor, cel puţin dubioase, încheiate în anii anteriori, printre care vi le reamintim pe cele ale căror protagonişti au fost „celebrii” Locic, Truica şi Creştin. Toate acestea au avut la bază false evaluări, făcute la comandă directorilor de sucursale, în special la cea din B-dul Primăverii. Nici până acum nu am înţeles de ce doar directorii români au fost chemaţi la DNA în timp ce directorii părţii franceze, care aprobă şi supervizează totul, nu.

Aşa cum semnalam şi data trecută, există mari diferenţe între rezultatele anunţate la Bucureşti şi cele anunţate la Paris.

Referindu-se la profitul net înregistrat în trimestrul I al anului 2016, de 73 milioane lei, domnul Philippe Lhotte recunoaşte faptul că acesta este mai scăzut cu aproape 15% comparativ cu trimestrul I al anului 2015, când cifra înregistrată a fost de 85 de milioane de lei. O valoare procentuală negativă care nicicând nu ar fi puţit fi ascunsă. În rest totul rămâne cam la fel, în aceiaşi notă raportată la finele lui 2015.

Bizar mi se pare raportul comparativ al cotei depozitelor în totalul pasivelor, 94% în martie anul acesta, faţă de 69% în 2011 ca şi cel al reducerii finanţării de la compania mama de 2% în martie anul acesta, faţă de 23% în 2011. Cu siguranţă s-a luat ca referinţă anul 2011 pentru că diferenţa dintre cele două procente comparate să pară mai mare, mai spectaculoasă.

La final domnul Philippe Lhotte concluzionează la fel de ambiguu, apreciind primul trimestru al acestui an ca reprezentând un start bun, în condiţiile în care „bugetul pentru 2016 nu este prea optimist”. De aici înţelegem că totul este bine dar nu prea optimist.

Nu ştim cu ce părerea au rămas, în urma prezentării, investitorii cărora li s-a adresat dl Lhotte. Probabil una bună dar nu prea optimistă… Cert este că în continuare asistăm la o cosmetizare a situaţiei de fapt. Rămânem cu aceeiasi curiozitate de a vedea când se va decide domnul Philippe Lhotte să ne spună adevărul?

Până atunci, bonne chance monsieur PDG!

Tagged , , ,