Colegiul Nautic Român funcționează din 2016 ca franșiză în Europa a celui mai vechi colegiu naval al Angliei, Tyne Coast College. Cel care a făcut posibilă această „aventură” pe tărâm britanic este comandorul (rez), conf.univ. dr. Stelian Cojocaru.
- Domnule Cojocaru, în ce constă această inedită ofertă educațională?
- Din anul 2016 oferim românilor șansa de a obține în 2 ani de studii teoretice un brevet britanic de ofițer de marină comercială, în cele două specializări de bază, Științe Nautice (Ofițer Punte) și Marine Engineering (Ofițer Mecanic). Primul an se face în colegiul nostru din Constanța iar anul al 2-lea în colegiul britanic. Cursurile se țin în totalitate în limba engleză.
- Care sunt avantajele acestei oferte?
- Diploma de studii și brevetul de ofițer se obțin în Anglia și se adresează pieței muncii din Marea Britanie, fiind recunoscute în tot shipping-ul mondial. Brevetul englez de ofițer, în special, are angajabilitate directă și imediată la bordul celor cca. 4000 de nave și unități diverse sub pavilion britanic. Nu în ultimul rând, garantăm voiajele de practică ambarcată studenților noștri, care încep să câștige primii lor bani imediat ce au finalizat cei 2 ani de studii teoretice.
- Sunteți o instituție privată. Cât îl costă pe un român întregul program?
- Primul an costă 3000 de euro iar al doilea an este finanțat de colegiul britanic. Pentru acoperirea taxei de 3000 de euro a primului an avem un produs de finanțate a studiilor oferit de BRD.
- Cui se adresează aceste programe britanice?
- În primul rând românilor care vor să câștige bani foarte frumoși și să vadă lumea. Ne adresăm atât proaspeților absolvenți de liceu, cât și celor care au deja o facultate ori au profesat niște ani și au nevoie imediată de reorientare rapidă pentru a ajunge în cel mai scurt timp posibil la un salariu de 2500-3000 de euro pe lună, cât câștigă un ofițer debutant.