In iunie Grecia intra in incetare de plati

Sursa: Wall-Street.ro

Grecia nu va achita datoriile scadente in luna iunie catre Fondul Monetar International (FMI) pentru ca nu are bani, a anuntat astazi ministrul grec de Interne, citat de Reuters in pagina electronica.

Datoriile scadente ale Greciei “catre FMI in iunie sunt in valoare de 1,6 miliarde de euro, dar acesti bani nu vor fi platiti si nu exista pentru a fi platiti”, a declarat ministrul Nikos Voutsis pentru postul de televiziune grec Mega TV. Prima plata, de 300 de milioane de euro, catre FMI, trebuie efectuata pe 5 iunie, arata Mediafax.

Scoasa de pe piata obligatiunilor si cu programul de salvare blocat, Atena incearca sa gaseasca solutii pentru a-si achita datoriile si a plati salariile si pensiile. Guvernul Greciei anticipeaza ca va incheia un acord cu creditorii in urmatoarele 10 zile si vrea sa respecte toate obligatiile financiare din luna iunie, declara vineri purtatorul de cuvant Gabriel Sakellaridis, dupa intalnirea de la Riga a premierului Alexis Tsipras cu liderii europeni.

Tsipras a discutat joi, pana noaptea tarziu, cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, in speranta accelerarii unui acord care ar debloca asistenta financiara pentru statul elen.

Guvernul de stanga din Grecia negociaza de patru luni de zile cu reprezentantii UE si ai FMI un acord prin care sa fie reluata finantarea in cadrul programului de ajutor in valoare de 240 de miliarde de euro, din care statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro. Discutiile s-au blocat in privinta pensiilor, a modificarii legislatiei muncii, a tintelor fiscale si a majorarii taxei pe vanzari.

Tagged , , , , , , , , , , ,