De la recesiunea economica de după criza financiară mondiala din 2008, China și India au generat o mare parte din creșterea economică a lumii. Acum, activitatea economica din cele doua țări s-a redus considerabil, în ciuda eforturilor guvernelor acestora, crescând astfel riscul unei scăderi globale prelungite.
Cele doua state , ce însumeaza peste o treime din populatia globului, au fost decenii la rand uzinele de productie ale economiei mondiale. Peste 30% din productia mondiala de bunuri se desfasoara in cele doua tari cu un accent mai mare pe economia chineza.
Decorul economic – China
China a declarat vineri, 22 mai, că nu poate stabili o țintă pentru creșterea economică în acest an – un semn clar al incertitudinii economice generate de pandemia coronavirus ce a pus stapânire pe a doua cea mai mare economie a lumii.
China își stabileste astfel de ținte economice de zeci de ani. Anul trecut, Beijing-ul a vizat o creștere cuprinsă între 6% și 6,5%. PIB-ul a crescut cu 6,1%, cel mai lent ritm în aproape 30 de ani.
China a promis vineri, 22 mai, că va pompa 3,6 trilioane de yuani (500 de miliarde de dolari) în economia sa în acest an în cadrul unor măsuri de stimulare suplimentare, ca parte a unei licitații pentru crearea de 9 milioane de locuri de muncă și pentru a elimina scăderea din pandemia coronavirusului.
India – crestere zero optimista
Economia Indiei nu va crește deloc în acest an, în ciuda unei recuperări anticipate a activității în următoarele luni, a declarat vineri șeful băncii centrale a Indiei.
Guvernatorul Băncii Rezervei Indiei (RBI), a declarat că PIB-ul din a treia cea mai mare economie din Asia va scădea pentru anul fiscal urmator, care se va încheia în luna martie a anului viitor. Ultima dată când economia Indiei s-a redus pe parcursul unui an a fost în 1979.
Aceste anunțuri pun în continuare îndoieli cu privire la capacitatea economiei globale de a se recupera din declinul cel mai profund de la Marea Criza din anii ‘30.
Peisajul de peste ocean
Bank of America continuă să-și reducă prognozele economice, le-a spus clienților vineri. Banca prezice acum că economia globală va scădea cu 4,2% în acest an, în scădere față de o contracție de 2,7% pe care a prevăzut-o acum șase săptămâni. FMI a prezis în aprilie că producția globală se va reduce cu 3% în 2020.
Stocurile chineze au devenit un punct de pornire. Miercuri, Senatul american a aprobat în unanimitate un proiect de lege care ar împiedica companiile care refuză să-și deschidă cărțile de pe listă pe Wall Street. Cosponsorii bipartizani ai proiectului de lege au declarat că obiectivul este „să scoată companiile chineze înșelătoare din schimburile americane”.
Ca si cum investitorii nu aveau destule motive de ingrijorare, deteriorarea relatiilor economice dintre Statele Unite si China vina sa creasca incertitudinea pe piata mondiala.
UPDATE: China si statele unite sunt in pragul unui nou razboi rece-avertizeaza beijingul
China -problemele interne
Stocurile globale au scăzut vineri, după ce s-a declanșat știrea că Beijingul va adopta o lege controversată de securitate națională, cea mai mare lovitură a autonomiei orașului de la predarea către China în 1997. Indicele Hang Seng din Hong Kong a înregistrat cea mai proastă performanță din iulie 2015.
Departamentul de Stat al SUA a condamnat demersul, avertizând că „orice efort de impunere a legislației de securitate națională care nu reflectă voința oamenilor din Hong Kong” ar fi primit cu un răspuns internațional.
Tensiunile au fost deja crescute, cu critici comerciale atât de la Beijing cât și de la Washington acuzând –se reciproc de manipularea pandemiei coronavirusului.
Uniunea Europeana
Uniunea Europeană se pregătește pentru o „recesiune de proporții istorice” anul acesta, cu pandemia de coronavirus care ar trebui să provoace o scădere a producției economice cu 7,4%.
„Europa se confruntă cu un șoc economic fără precedent de la Marea Depresiune”, declara șeful economiei UE, Paolo Gentiloni, acum doua saptamani.
UE a convenit deja un pachet economic de 540 de miliarde de euro pentru a combate căderii imediate a economiei din cauza pandemiei. În prezent, statele membre se luptă pentru structura unui fond pe termen mai lung, care ar putea adăuga până la 1,5 trilioane de euro la efortul de recuperare.
Asadar, batrana Europa, cu o economie lovita puternic in Italia si Spania, dar cu o Germanie care se pare ca va tine din nou spatele la greu, si cu o Franta ce cauta solutii incercand sa puna umarul alaturi de germani, nu va deveni probabil un nou producator mondial. Poate doar in cateva sectoare Hi-Tech.
Cine poate profita.
La o scară mai mare, există regiuni care ar putea oferi următoarea etapă de creștere globală. ASEAN-5 (Indonezia, Malaezia, Filipine, Thailanda și Vietnam) este un bloc care ține o promisiune substanțială. Dar chiar și un grup de această dimensiune și dinamism economic este de așteptat să producă doar 5% din creșterea lumii pentru următorul deceniu. Pentru comparație, se estimează că o îmbunătățire a UE contribuie doar cu 7% la creșterea globală. În următorii 20 de ani, însă, ASEAN-5 ar putea crește până la o dimensiune în care creșterea sa ar avea un impact mai substanțial. sursa
Europa de Est
Regiune ultimelor tari intrate in Uniunea Europeana are in aceasta criza economica ce va urma crizei generate de coronavirus o sansa de a deveni uzina de productie de bunuri de larg consum a Uniunii dar si a Rusiei si Tarilor Arabe.
Avantajele tarilor precum Polonia, Ungaria, Croatia , Romania si Bulgaria sunt multiple si au fost enumerate in diverse ocazii. Infrastructura de transport conectata la pietele din Vestul Europei, forta de munca calificata mai ieftina decat in vest dar mai scumpa decat China sau India. Pe fondul politicii lui Erdogan de a se indeparta de UE si a se pozitiona intre Rusia si Orientul Mijlociu atat militar cat si economic poate da o sansa nesperata leilor tineri din Estul Europei.
Accesul usor la bani europeni le poate, de asemenea, asigura finantarea proiectelor mari, a parcurilor industriale ce pot inlocui cu succes facilitatile de productie ale Chinei si Indiei.
Investitiile in facilitati de productie cu tehnologie de ultima ora ce ar asigura nivele de productivitate comparabile cu gigantii din Asia Centrala, ar da o sansa acestor tari sa iasa din criza economica mai repede decat zona EURO – zona cu o sinergie financiara mult mai mare.
Polonia a dovedit deja ca are capacitatea economica de a face fața unei crize cum a fost cea din 2008, pe care a reusit sa o treaca cel mai bine si mai repede dintre tarile spatiului comunitar.
Strategile guvernelor din Estul Europei pentru urmatorele 12 luni vor fi vitale pentru parcursul acestor economii în urmatorii 10 ani.