Cristian Constantinescu: Un investitor serios nu va cumpara o “gaura neagra” ca Astra Asigurari

Sursa: Wallstreet

Astra Asigurari nu indeplineste oficial marja de solvabilitate obligatorie de peste un an si jumatate. Si ea functioneaza in continuare! Povestea aceea cu o tinem pana cand gasim un cumparator, nu tine. Un investitor serios nu va cumpara o gaura neagra. Nu o s-o ia nici pe gratis, apreciaza Cristian Constantinescu, fostul presedinte al UNSAR si director general al Allianz-Tiriac, cu prilejul XPRIMM Annual Forecast Meeting.

In din nu doar “reglementarea este problema. Exista o reglementare deficitara pe unele aspecte, dar problema principala este reprezentata de lipsa de consecventa a aplicarii. Atata timp cat nu exista o singura masura pentru toti jucatorii din piata, astfel incat asiguratorii sa fie tratati la fel, si care sa fie aplicata cu consecventa nu vor exista schimbari”, a spus Cristian Constantinescu (foto).

Fostul sef UNSAR a declarat in continuare ca “daca se va lua decizia, necesara din punctul meu de vedere, a intrarii in a Asigurari si, in opinia mea, si Carpatica Asig, ar putea duce, fara discutie, la o pierdere substantiala a volumului de prime, undeva la 5-10% care nu va fi inlocuita. Sunt clienti care prefera numai Astra Asigurari si numai Carpatica Asig si care vor dispare din categoria asigurati. Pe de alta parte, disparitia Astra Asigurari, automat va duce la o contributie sporita la fondul de protectie, ceea va implica automat o majorare de tarife si o majorare de volum de prime per total piata”.

Astra este cel mai mare asigurator local dupa nivelul subscrierilor aferente anului 2013. Cu un capital social de 257,8 milioane de lei, societatea este controlata de The Nova Group Investments Romania SA – 72,754% si Epsilon Estate Provider SRL- 26,289%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,957% din capitalul social. Cele doua societati sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Povestea aceea cu o tinem pana cand gasim un cumparator, nu tine. Un investitor serios nu va cumpara o gaura neagra. Nu o s-o ia nici pe gratis.

In a doua parte a lunii februarie 2014, ASF a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala la Astra Asigurari, a suspendat dreptul de vot al actionarilor si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. Pierderile Astra Asigurari au atins 917,3 milioane de lei in 2013, de la un profit net de 6,99 milioane de lei in urma cu un an, potrivit informatiilor din prospectul pentru emiterea de in vederea majorarii capitalului al companiei, dat publicitatii la finele lunii august.

“Pe logica mea vad in continuare scadere in piata de asigurari si in 2015, pentru ca acea majorare care automat va trebui sa vina nu va putea acoperi acei 5-10%. In cel mai fericit caz o sa fie stagnare. Repet, depinde de pozitia pe care o va adopta ASF in ceea ce priveste Astra Asigurari, sau ce va fi lasata sa adopte, pentru ca ceea la ceea ce se intampla acolo pentru mine sunt foarte multe semne de intrebare”, a mai spus Cristian Constantinescu, la XPRIMM Annual Forecast Meeting.

In raportul anual al ASF, publicat la inceputul lunii iulie 2014, compania figureaza cu pierderi de 813,6 milioane de lei la finele anului 2013, cu o pondere de 54,03% in pierderea totala a pietei asiguratorilor. Potrivit KPMG, Astra Asigurari are nevoie de o infuzie de capital de 490 milioane de lei pana la lui 2014. Pana in prezent actionarii asiguratorului au adus 65 de milioane de lei la capitalul societatii.

“Daca raman in piata, problema va fi din ce in ce mai mare, pentru ca va fi primul semnal pentru ceilalti asiguratori ca nu mai are rost sa respecte nici o lege, pe ideea: Noi de ce sa fim mai prosti? Daca in lege spune foarte clar ca o societate ca sa functioneze trebuie sa iaba o marja de solvabilitate minima, ori Astra Asigurari nu are aceasta marja oficial de peste un an si jumatate. Si ea functioneaza! Si daca cifrele proaste sunt corecte, Astra Asigurari este inca numarul doi din piata. Cand o sa crape Astra Asigurari o sa suferim cu totii. Povestea aceea cu o tinem pana cand gasim un cumparator, nu tine. Un investitor serios nu va cumpara o gaura neagra. Nu o s-o ia nici pe gratis. As vrea sa cred ca pana la finele acestei luni o sa vedem o decizie in acest sens din partea ASF”, a incheiat Cristian Constantinescu, XPRIMM Annual Forecast Meeting.

Tagged , , , , , , , ,