Vanzari record de credite neperformante

Sursa: Wall-Street

Vanzarile de credite neperformante ale bancilor europene vor continua inca 5 ani, spun oficialii PwC, care au estimat ca in bilanturile bancilor stau inca circa 2.000 mld. de euro sub forma imprumuturilor nedorite. Marii giganti imobiliari din SUA miros in continuare oportunitatile de pe acest segment, fiind in topul celor mai activi cumparatori in ultimii ani.

Interesul marilor fonduri de investitii internationale este vizibil si cand vine vorba de portofoliile bancilor romanesti, mai ales ca Erste (proprietarul BCR) a aruncat in piata mai multe pachete de credite neperformante. “In general, pentru acest tip de portofolii isi manifesta interesul fonduri de investitii din economii solide. Majoritatea provin din tari ca SUA sau Germania”, a declarat pentru wall-street.ro Andrei Botis, managing partner al NAI Romania.

Potrivit lui Botis, mai sunt portofolii mai mici care pot aparea pe piata, cele mai consistente insa fiind cele ale BCR (Erste), care este si cea mai mare banca din Romania, dupa active.

Cerberus, cel mai activ cumparator de portofolii neperformante

La nivel european, tot americanii raman principalii jucatori. Spre exemplu, firma de private equity Cerberus conduce plutonul investitorilor care vaneaza imprumuturile europene la preturi joase. In ultimii 2-2 ani si jumatate, Cerberus a cumparat portofolii de credite de 27 mld. euro de la bancile europene. Atat Cerberus, cat si rivali ca Lone Star sau Blackstone lucreaza pentru a identifica creditele cu garantii imobiliare ale bancilor disperate sa isi diminueze nivelul creditelor neperformante.

Potrivit Reuters, acest trend va continua. “Mai sunt cu siguranta inca 5 ani de mers pe aceasta linie. Credem ca sunt circa 2.000 mld. euro in imprumuturi nedorite care stau in bilanturile bancilor din Europa”, spune Richard Thomson, head of portofolio advisory group in cadrul PwC.

Bancile americane au trecut printr-un proces similar dupa criza din 2008, asa ca multe fonduri mari de investitii au deja experienta si acum strang bani pentru a prinde si portofoliile neperformante europene ce vor fi scoase la vanzare. Vanzarile de credite neperformante catre fonduri de investitii au atras si critici, in conditiile in care clientii bancilor sustin ca nu au fost anuntati ca imprumuturile au fost transferate, iar aceste companii sunt prea agresive in urmarirea rau platnicilor.

Firma de avocatura britanica Berg a publicat recent chiar un raport care arata ca afacerile ale caror datorii au fost vandute sunt puse sub presiuni uriase din partea fondurilor de investitii.

Cea mai mare parte a imprumuturilor vandute in ultimii ani au fost in Marea Britanie, Irlanda si Spania, tari care este de asteptat sa ramana active avand in vedere ca bancile inca au presiuni. Si vanzarile din Italia sunt asteptate sa creasca, bancile cautand sa taie peste 180 mld. euro din creditele neperformante. De asemenea si imprumuturi din Europa de Est sunt pe harta cumparatorilor.

PwC estimeaza ca bancile din Europa vor vinde in acest an portofolii de 100 mld. euro, peste recordul de 91 mld. euro de anul trecut. Cerberus a cumparat circa 20 de portofolii ale bancilor europene din 2013, devenind cel mai mare cumparator de credite neperformante. Urmatoarele pozitii sunt detinute de Lone Star, care a cumparat credite de 20 mld. euro, si Blackstone cu portofolii achizitionate de circa 10 mld. euro, potrivit unor date Cushman&Wakefield.

Tagged , , , , , , , , ,