Sursa: B1TV
Declaraţiile fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, din dosarul în care este cercetată de DNA, scot la iveală o serie de detalii incendiare, privind modul în care SRI ar fi intervenit la DIICOT în favoarea omului de afaceri Ovidiu Tender, astfel încât acesta să nu fie trimis după gratii. Totul, în virtutea unor „raţiuni de securitate naţională” care pot fi legate indirect şi de milionarul Frank Timiş, naşul copiilor lui Ovidiu Tender.
Conform declaraţiilor date de Alina Bica şi scoase la iveală de Cătălin Tolontan, prim adjunctul SRI Florian Coldea i-ar fi cerut acesteia în 2013 ca Ovidiu Tender să nu facă închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de înșelăciune și spălare de bani. Şi asta în ciuda unei condamnări primite de Marian Iancu într-un dosar disjuns din cel al lui Tender.
Potrivit procurorilor DNA, după ce a fost numită șefă a DIICOT în martie 2013, Alina Bica a acşionat în mai multe moduri pentru a-și determina subordonații să ceară în fața instanței o pedeapsă de ”suspendare sub supraveghere” pentru Ovidiu Tender. Planul a fost, însă, dejucat în noiembrie 2014, odată cu reţinerea Alinei Bica de către DNA.
La rândul său, însă, Alina Bica susţine că intervenţiile făcute în favoarea lui Ovidiu Tender au fost, într-adevăr, solicitate, însă nu de către ea, ci de către Florian Coldea. Bica susţine că acesta a chemat-o la SRI, unde a informat-o că, „din raţiuni de securitate naţională”, legate de exploatările pe care Ovidiu Tender le deţine în Africa, ar fi bine să reanalizeze dosarul afaceristului, astfel încât să nu facă închisoare cu executare.
Potrivit Alinei Bica, prin firma lui Ovidiu Tender, Prospecţiuni SA, „urmau să se deruleze anumite contracte”, fără a preciza, însă, despre ce contracte este vorba.
Despre afacerile desfăşurate în Africa, Ovidiu Tender preciza, în 2012, că model pentru începerea lor i-a fost naşul băieţilor săi, milionarul Frank Timiş.
“Atunci (n.r. după criza mondială) a trebuit să-mi regândesc priorităţile în afaceri, până la ora aceea mă preocupa doar managementul companiilor cu probleme. Şi mi-am regândit afacerile spre prospecţiuni minerale, aveam informaţii de la naşul băieţilor mei, Frank Timiş, care a început în 2005 afaceri cu prospecţiuni geologice în Africa, inclusiv în diamante. Nu a fost o consiliere, ştiam ce a făcut Frank şi din cauza aceasta am decis să-i calc pe urme“, declara Ovidiu Tender în iunie 2012, la TVR.
Una dintre afacerile bune ale lui Frank Timiş din Africa era în Sierra Leone, în minele de fier, mai susţinea atunci Ovidiu Tender, adăugând că la vremea respectivă l-a sunat şi i-a spus că „a descoperit un zăcământ de petrol în Liberia”.
În ciuda implicării indirecte a lui Frank Timiş în afacerile din Africa ale lui Ovidiu Tender, de intervenţiile SRI invocate de Alina Bica nu pare să fi beneficiat şi Timiş. În urmă cu doar câteva zile, producătorul de minereu de fier African Minerals, controlat de Frank Timiş a intrat în insolvenţă.
Compania nu a reuşit să-şi achite datoriile către creditorul şi partenerul din China, Shan-dong Iron and Steel Group, în proiectul minier Tonko-lili.
Şi London Mining, o companie care deţine o mină de lângă Tonko-lili, a intrat în faliment anul trecut. Atunci, mina a fost cumpărată de Frank Timiş, care s-a împrumutat cu 20 milioane de dolari de la o firmă din Australia.
African Minerals şi London Mining au fost afectate puternic după izbucnirea focarului de Ebola din Africa de Vest şi de prăbuşirea preţurilor la minereu de fier pe parcursul ultimului an. (Detalii AICI)