Sursa: Tolo.ro
Întrebat de Deutsche Welle dacă trebuie să ne rugăm pentru Paris, Dalai Lama a spus: ”Sînt budist și cred în rugăciune. Dar această problemă a fost creată de noi, oamenii. Nu e suficientă rugăciunea. E nevoie să o rezolvăm noi, cei care am creat-o. Să începem readucînd pacea în societatea și în familiile noastre. Nu le poți cere lui Dumnezeu, Budha sau guvernului să ne rezolve problema”.
Punem o mare presiune pe Dumnezeul fiecăruia.
În România, El a luat forma lui Raed Arafat.
Și, la rîndu-i, Raed Arafat se bazează pe DNA ca pe Dumnezeu.
Asta se înțelege din interviul acordat de Raed Arafat cititorilor Gazetei și din ceea ce singur a postat, mai pe seară, pe Facebook.
Întrebat dacă a știut de sponsorizările cerute de pompieri și, concret, de ceea ce a reclamat un inspector șef adjunct de la ISU, Arafat a spus că nu a luat nici o măsură pentru că exista o anchetă la DNA.
Contrazicîndu-l pe Dumnezeu, trebuie să fie destul de interesant și pentru el, nici un manager, nici un lider și nici o autoritate publică nu se pot ascunde în spatele DNA.
Nu DNA conduce intervențiile la incendii sau controalele la cluburi.
Dacă un șofer de pompieri rătăcește de trei ori la rînd drumul către incendiu asta nu e o chestiune penală. Dar e o probă de incompetență. Va fi, probabil, înlocuit de șefii săi. Fără să fie nevoie de DNA.
Alt exemplu.
Doi inspectori sînt trimiși la încasat taxă de protecție. Fac zeci de colectări pentru Asociație. Și cîteva pentru ei, una de la clubul Colectiv, cum suspectează procurorii care vorbesc despre indicii de corupție. Dar e nevoie să lărgim tabloul înțelegerii faptelor, așa cum cere în aceste zile judecătorul militar Gabriel Gunescu.
Este același judecător care a scris, în contextul cazului Colectiv, că ”este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinînd acestei instituţii masiv sponsorizate”.
Noroc că magistratul militar Gabriel Gunescu nu se raportează la DNA ca la Dumnezeu.
Pentru că, atunci cînd apare DNA, Budha a plecat deja. Și a luat cu el compasiunea.
De regulă, cînd vin procurorii e tîrziu și așa s-a întîmplat la Colectiv.
Acesta este adevărul. DNA și conducerea IGSU, inclusiv Raed Arafat, nu au conștientizat potențialul distructiv al sponsorizărilor.
Sigur că e greu să o recunoască.
Dar ei știu. Și o simt.
Știu că sponsorizările deformează relațiile dintre controlori și controlați. Așa se ajunge ca un club de dimensiunile Colectiv, unde se organizau concerte cu sute de oameni, unul dintre cele două cluburi mari din Sectorul 4, să nu apară în baza de date a pompierilor!
De ce insistăm pe sponsorizări?
Pentru că au murit oameni. Pentru că faptele sînt încăpățînate.
Pentru că doi pompieri sînt arestați, riscînd ani grei de pușcărie, și au dreptul la un proces corect, ca oricare dintre noi. Patronii clubului și toți ceilalți au, de asemenea, dreptul la apărare.
Deocamdată, versiunea lor a fost înghițită de cea a acuzării și de mînia generală.
Insistăm și din alt motiv. Atunci cînd oamenii au ieșit în stradă în 2012 pentru Raed Arafat, au ieșit conduși de principiul că nimeni nu are voie să dea ordine ca Dumnezeu la telefon.
Arafat însuși nu are voie să facă asta. Arafat nu-i poate lua locul lui Traian Băsescu, rostind edicte la telefon și pe facebook.
Îi sîntem datori lui Raed Arafat, așa cum îi sîntem datori, pe alt plan desigur, lui Gică Popescu.
Popescu ne-a marcat copilăria și adolescența, Arafat ne-a ajutat să rămînem, un pic mai mult, în viață.
Dar îi sîntem datori lui Arafat și cu toate întrebările posibile.
Nimeni, nici măcar el, nu se poate sustrage chestionări publice.
Despotismului său luminat tot despotism se numește.
Și nimeni nu se simte bine, așa cum scria un profesor de drept francez, ”într-un stat funcționînd în baza credinței, fondat pe un principiu de supunere totală față de o putere înzestrată cu o autoritate nelimitată”.
O întîmplare reală, povestită de un pompier de la ISU București. Un grup de pompieri români s-a deplasat la un schimb de experiență în Franța.
În primă etapă, la București, francezii fuseseră primiți și ospătați regește. Plimbări, mese, muzici. Totul din banii Asociației, obținuți din sponsorizări.
La retur, românii i-au rugat pe colegii lor să-i plimbe prin Paris cu un autocar ca să vadă cîteva muzee. ”Sigur că da, costă 21 de euro de om”, li s-a răspuns. ”Păi cum, noi v-am plimbat pe gratis la București!”, le-au răspuns, indignați, ai noștri.
”Da, dar noi nu putem asta”, le-au spus francezii, cumva jenați. ”Aici, orice cetățean francez are acces în orice moment la documentele noastre contabile și nu ne dau voie să le cheltuim banii ca să vă plimbăm pe voi. Nu vă supărați”.
Nu s-au supărat.
Și au mai băgat ceva de seamă. În Franța, unitățile de pompieri nu au garduri.
Contribuabilii pot să intre și să vadă oricînd cum li se cheltuiesc banii.
Iată o întrebare, de data asta nu pentru Raed Arafat.
DNA Iași a făcut chiar azi percheziții într-un dosar de fraudare a fondurilor europene.Conform Mediafax, sînt vizate și contractele de achiziție de autospeciale pentru ISU.
Chestiunea nu privește direct SMURD, pentru că mașinile au fost achiziționate de Consiliul Județean Iași și apoi date către ISU.
Probabil că DNA nu știe, dar și în București – Ilfov s-a întîmplat fix același lucru.
O sursă din ISU București-Ilfov ne-a pus la dispoziție următorul caz: o autospecială achiziționată, nu de ISU, ca să fie clar, ci de Consiliile locale din București și Ilfov, a costat 517.000 de lei,echivalentul a 123.000 de euro.
Autospeciala de pompieri e una dintre cele cinci care ar fi fost cumpărată de la Rădăcini SRL.
”În mod normal, o astfel de mașină costă 30.000 de euro plus încă 20.000 echipamentele de descarcerare și un 10.000 de euro marja de profit de 20% pentru firmă. Ajungem la un total de 60.000 de euro, adică la jumătate față de cît s-a plătit!”, a estimat sursa, care este chiar un pompier care a lucrat pe astfel de mașini.
Ca și la Iași, banii au venit și la București – Ilfov din fonduri europene.